top of page

CANVA - jednostavan proces digitalnog dizajna

Šta je Canva? Želite da budete grafički dizajner? Želite da imate savršene fotografije na društvenim mrežama? Za kreativne ljude Canva je sve što im treba da se iskažu, ali i da zarade novac. Canva je internet sajt i besplatna platforma koja ljudima nudi mogućnost da biraju i kreiraju različite grafičke dizajne. Široki spektar opcija kao što su pravljenje postera, prezentacija, logotipova i drugih sadržaja koji mogu biti postavljeni na online platformama može biti od pomoći u promociji, odnosno marketingu, ali i u druge svrhe. Ne samo to, moguće je i ovakve projekte iskoristiti i u offline svetu. Canva nudi veliki broj besplatnih ali i plaćenih opcija, odnosno obrazaca, kao i poseban vid pridodatih funkcija u vidu „Canva Pro“ i „Canva Enterprise“. Ko ne želi da doplati sasvim je dovoljan broj i besplatnog sadržaja koji će odraditi kasnije svoj deo posla sasvim korektno. Osim toga, Canva u ponudi ima i „Canva sites“ i „Canva video“ što prilično olakšava stvari i kreativnim ljudima daje šansu da naprave ono što žele bez potrebe da jure za skupim softverima.


Canva je brz i jednostavan alat za grafički dizajn koji vam omogućava unapred definisane šablone Facebook i Instagram postova i storija, postera, flajera, vizit karti, prezentacija, e-knjiga i mnogih drugih. Takodje, postoji i veliki broj resursa unutar kojih možete pronaći ono što vam treba i ono što vam se svidja.


Šta Canva sadrži? Canva nudi izbor raznih opcija koje su prilagođene različitim potrebama, jer ona pradstavlja svojevrstan „alat“ uz pomoć koga se mogu dizajnirati sredsvta vizuelne i audiovizuene komunikacije. To ne mora biti ništa bombastično, jer je nekada dovoljno da slika bude donekle minimalistička i da prikaže suštinu, a sa više uloženog vremena i truda povećava je i složenost dizajna koji se može promeniti u svakom trenutku. Pored postera, video materijala i ostalog, jedna od najkorisnijih opcija je ta da možete kreirati logo vašeg preduzeća. Logo je vrlo važan element koji doprinosi brendu, odnosno vrednovanje vašeg posla među populacijom. Mnoštvo filtera, efekata i paleta je tu da sve to dodatno obogati.


Koje su prednosti Canva-e? Govoto sve što se nalazi na Canvi može se uzeti kao prednost, jer je u svakom smislu korisno, a ne može odmagati nikome i ničemu. Canva je besplatna pre svega za mnogo sadržaja koji se na njoj nalaze i mogu se odmah koristiti. Šabloni koji se nalaze na njoj su takođe besplatni, a alati su vrlo jednostavni za korišćenje i onima koji se ranije nisu sretali sa ovakvim načinom kreiranja nekog sadržaja. Svaki napravljen projekat je moguće sačuvati, ali i trajno izbrisati.


Kako se koristi Canva? Registrujte se ovde. Dobićete sa strane opcije kao što su svi vaši dizajni (ukoliko ste ih ranije imali), templejti, slike, aplikacije i druge stvari, kao i smeće gde se nalaze izbrisane stvari. Glavna opcija zbog koje smo došli ovde jeste kreirenje dizajna – što ćemo i izabrati. Biranje dimenzija po želji se za sada naplaćuje pa je pametno izabrati neku od opcija koje nude već određene formate i to su uglavnom: instagram postovi, posteri, storiji , prezentacije, logoi, videi, flajere, vizit-kartice, menije za restorane i svašta nešto što možete istražiti. Kada odaberete ono što biste želeli da napravite, Canva će vam zadati beli prozorčić sa određenom i prilagođenom dimenzijom. Ovde je moguće unositi svoje dizajne ili koristiti template. Template-i su dostupni i pretragom na lupici prema zadatom pojmu koji vi želite. Kada izaberete templete koji želite treba samo uključiti kreativnost i igrati se sa alatima. Na svakoj predloženoj slici menjajte boju, veličinu i font slova/brojeva, njihov raspored, koristiti filtere manjeg ili većeg intenziteta, isečete sliku, okrećete je. Uglavnom, možete promeniti sve toliko da vaša slika i ne liči više na template koji ste izabrali.


Canva i biznis. Ukoliko se bavite nekim biznisom bilo online ili imate svoji kompaniju, neophodno je napraviti strategiju kako bi posao napredovao iz dana u dan. Za sve to bi trebalo kontaktirati i angažovati ljude različitih struka i zanimanja kako bi svako odradio svoj deo posla i pomogao profesionalno u onome što želite da postognete. Mnoge od tih stvarni nije potrebno plaćati, već možete biti svoj dizajner i raditi sami za sebe. Canva upravo to omogućava i potrebno je minimalno istraživanja, malo ili nimalo novca i malo vremena kako bi se savladale opcije i ovladalo pravljenjem sadržaja kakav pogoduje razvoju poslovanja. Ono što je cilj jednog ovakvog sadržaja jeste marketing i u njemu je potrebno koristiti sva moguća sredstva koja će uspešno privući ljudima pažnju. Za to je potrebna kreativnost i znanje, ali to se uspešno može uraditi jedino ako stavite sebe u ulogu klijenta i onda postavite sebi pitanje „zašto se baš odlučiti za ovaj biznis ili uslugu, a ne neki drugi“. Canva sa svojim projentika lako, brzo i jesnostavno komunicira sa konzumentima vaših proizvoda na vizuelan način. Da bi to bilo adekvatno onda dizajn mora da privlači pažnju, ali i da je održava. Zato proučite način na koji se reklamiraju vaši konkurenti i stvorite sopstveni dizajn logoa, postera, videa i drugog materijala koji će vas izdvojiti od konkurencije.


Canva i marketing. Kada napravite dobar dizajn trebalo bi znati gde i na koji način ga iskoristiti. Svaki ozbiljniji biznis mora da ima svoj website u najmanju ruku. Tu su i društvene mreže, facebook, instagram, linkedin i mnoge druge na kojima je poželjno češće postavljati kreirene sadržaje i ažurirati redovno. Marketing strategija je domen koji posebno treba istražiti i ako nemate vremena onda predajte svoje iskreirane reklame stručnjacima koji će se pobrinuti da one dospeju na pravo mesto.


Canva, kao i veliki broj sličnih aplikacija, nudi besplatnu i plaćenu verziju. U besplatnoj verziji nećete moći da menjate formate vašeg dizajna i biće vam uskraćen veliki broj šablona, fotografija i video zapisa. U sklopu plaćene verzije dobijeate i mogućnost obrade fotgrafija, kao što je na primer brisanje pozadine, te mogućnost spajanja drugih aplikacija i korišćenje njihovog sadržaja. U plaćenoj verzji dobijate i dodatne video edukacije i tutorijale, koji će vam svakako biti korisni da unapredite vaš rad u Canvi. Kao i mnoge druge aplikacije, Canva prati trendove i vrlo često nadogradjuje različite opcije. Mesečna pretplata je $12.99, a ako želite da plaćate na godišnjem nivou, dobijate popust od 30% i cena je $119.99.


Plaćena verzija:

  1. Preko pola miliona šablona

  2. 70 miliona slika

  3. 4.5 miliona grafika

  4. 2.5 miliona videa

  5. 3.000 fontova

  6. 25.000 audio zapisa

  7. Neograničen broj foldera

  8. 100 GB cloud prostora

Canva se može koristiti u web pretraživaču, ali i kao aplikacija za Mac, PC, Chromebook, iOS i Android. Kada završite dizajniranje svog projekta, možete ga skinuti u sledećim formatima: png, jpg, pdf, svg, mp4 i gif.


 


814 views0 comments

Comments


bottom of page