top of page

DIGITALNI MARKETING KROZ YOUTUBE SHORTS

Youtube, TikTok i Instagram Reels predstavljaju savršene platforme za nove brendove koji se upuštaju u digitalni marketing a nemaju preterano veliki budžet. YouTube Shorts su kratki, vertikalni video snimci napravljeni pomoću telefona. Takvi snimci se direktno otpremaju na YouTube preko aplikacije. YouTube Shorts, su kratki video snimci u trajanju od 15 do 60 sekundi čija je namena da zabave publiku kao i kako da pomognu kompanijama i kreatorima da poboljšaju svoj biznis. YouTube će automatski kategorizovati svaki YouTube sadržaj koji traje 60 sekundi ili manje kao Short. Glavna prednost YouTube Shorts-a je ta što koristi već ogromnu korisničku bazu Youtube-a i već unapred pouzdane performanse. Takođe, dolazi sa skupom praktičnih funkcija za uređivanje, kao što su:

  • Jednostavni filteri i efekti: kada kreirate YouTube Shorts, možete da primenite filtere i poboljšate osvetljenje videa tokom i nakon snimanja. Takođe, moguće je i zameniti pozadinu videa

  • Zvukovi i tekst: YouTube Shorts omogućuje dodavanje muzike u pozadini. Zatim možete dodati tekst i pregledati promene. Iako su ove funkcije dizajnirane da budu prilagođene početnicima, one su iznenađujuće dovoljno raznovrsne za profesionalce.


Publika može da deli, komentariše, lajkuje, dislajkuje ili se pretplati na vaš kanal dok gleda video. Sadržaj ne nestaje i ostaje na YouTube-u, za razliku od drugih kratkih video snimaka na aplikacijama kao što su Instagram Stories i Snapchat. YouTube Shorts prvobitno je lansiran u Indiji a zatim predstavljen širom SAD u martu 2021.godine. YouTube Shorts brzo je premašio 6,5 milijardi dnevnih pregleda širom sveta. Konačno, u julu iste godine pušten je u beta verziji u 100 zemalja širom sveta. YouTube Shorts zapravo predstavlja novo iskustvo kratkog formata za kreatore koji žele da snimaju kratke video zapise koristeći samo njihove mobilne telefone. YouTube Shorts je sadržaja kratkog formata sličan video zapisima na drugim društvenim medijima, uključujući TikTok, Instagram. Ono što izdvaja YouTube Shorts je njegova sposobnost da gledaoce pretvori u pretplatnike što je ključna stvar za kompanje i kreatore. Prilikom podešavanja YouTube Shorts-a, možete da napravite potpuno odvojen kanal za Shorts. Takođe, možete da postavite vidžet Shorts na svom kanalu. Shorts može da predstavlja zabavni video marketing. U videu od 30 sekundni kratki sadržaj može da govori o predstojećem izdanju novog proizvoda ili usluge. Takođe, u tom kratkom video snimku možete da pozovete publiku na neki događaj i tako ih usmerite na duži video koji sadrži više detalja. Ključ uspeha digitalnog marketinga kroz Reels ili Shorts je objavljivanje sadržaja o temama koje zanimaju vašu publiku.


YouTube Shorts dolazi sa ugrađenim planerom koji vam omogućuje da objavite svoj video u tačno određeno vreme. Tako možete napraviti određenu strategiju objavljivanja sadržaja i postavljati snimke određenog dana u tačno određeno vreme. Takođe, možete da podstaknete angažovanje obraćanjem gledaocima u video snimku. Video bi trebalo da sadrži delove koji podstiču publiku da ostavlja komentare, kao što je postavljanje pitanja ili traženje povratnih informacija. Na taj način YouTube Shorts omogućava publici da stupi u kontakt sa određenim brendom ili uslugom za kratko vreme umesto da posveti vreme gledanju celog videa. Većina gledalaca prestane da gleda video zapise nakon isteka jednog minuta. Brz sadržaj kratke forme obezbeđuje da publika ostane do kraja i sazna sve bitne informacija za kratko vreme. YouTube Shorts pruža priliku kompanijama, brendovima i kreatorima da se istaknu za kratko vreme i preusmere publiku na određenu veb stranicu. Kreiranje YouTube Shorts-a može da bude isplativa video marketinška strategija. Kratak format može da kreira svako ko ima pametni telefon. Neće vam biti potrebna agencija ili kompanija za video marketing. YouTube Shorts treba da bude važan deo strategije svakog kreatora na Youtube-u. Jedna od preporuka je da bi trebalo snimati kratke video snimke često kako bi se zadržali trenutna i prikupila nova publika.

373 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page