top of page

WEBSITE - šta je website i zašto je važan

World Wide Web, tri reči koje su poznate svima, ali da li svako zna šta one tačno označavaju? To je zapravo informacijski prostor sa otvorenim kodom gde su dokumenti i drugi web podaci identifikovani znakovima (URL – što se još zove i web adresa) i povezani hiperlinkovima. Jednostavnije, World Wide Web je skup svih web sajtova. Ovo je osmišljeno davne 1989. godine u Švajcarskoj, a 1990. je napisan prvi web pretraživač.


Website ili web lokacija je, najkraće rečeno, mesto na internetu i on predstavlja skup web stranica koje su povezane domenom. Dostupan je preko mreža kao što je internet ili privatne LAN-mreže, a smešten je (hostiran) na najmanje jednom web serveru. Sajtovi imaju razne funkcije i mogu da se koriste za razne prilike. Mogu da budu informativnog karaktera, da imaju komercijalni sadržaj ili da se koriste u svrhu zabave.



Web stranice su primarno tekstualni dokumenti, ali mogu imati i druge sadržaj kao što su slike, video i ostalo, a hiperlinkovima (koji služe za navođenje ili navigaciju) korisnici mogu da pretražuju povezane teme jednim klikom.

Da biste imali svoj website možete to ostvariti na nekoliko načina. Jedan od njih je da jednostavno platite web dizajneru da to uradi za vas i da se ne bavite previše ovom tematikom. Ukoliko sami želite da to učinite postoji jedan, možda malo paradoksalan, način. Naime, na internetu možete naći sajtove koji služe za pravljenje web-sajtova! Jedan takav je, na primer, Wix.com. Na ovakvim sajtovima uglavnom ćete imati da izaberete više opcija za to. Neke od tih opcija su besplatne, ali one nude prilično manje mogućnosti. Ograničeni pristor, vidljivi brending i odsustvo „pravog“ domena su neke od stvari koje karakterišu ovu opciju. Ovakav način izrade stranice uglavnom je pogodan za vežbanje ili za korišćenje u neke manje svrhe. Opcije koje se plaćaju pružaju više i bolje mogućnosti kao što su ogroman prostor, pravi domen, hosting, unapređenu analitiku i razne druge stvari. Plaćanje može da bude različito prilagođeno, na mesec dana ili na godinu dana u vidu pretplate. Važno je napomenuti da pre pravljenja sopstvenog web-sajta treba odrediti njegovu svrhu na osnovu onoga što želite prikazati i na osnovu prikupljenog audio, video materijala, slika ili tekstova.

Danas je ovo nešto što se u svakom trenutku koristi na svim krajevima zemljine kugle, svima je dostupno. On je jedna vrsta izloga gde u svakom trenutku prezentujete celom svetu svoju kompaniju, sebe ili nešto drugo. Svima je u interesu da to urade na najbolji način i zato je važno uložiti trud u izgled, ali i kvalitet i kvantitet samog sajta. Samo tako, uz redovno održavanje, se pogu postići željeni rezultati.


Ukoliko vam je potrebna izrada website-a, kontaktirajte me ovde.

 




46 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page